A zöld tea







Egy csésze zöld tea télen és nyáron is üdítőleg hat a szervezetünkre. Nem véletlen, hogy a zöld tea a keleti bölcsek számára is csodaszerként volt használatos, s ma is nagy becsben tartjuk számos jó tulajdonsága miatt. Több száz évvel ezelőtt egy buddhista szerzetes ismerte fel először a zöld tea frissítő erejét. A zöld tea pozitív hatásairól már a XII. században könyv jelent meg, és a mai kutatások jóvá is hagyták ezeket.  Az 1500-as években került a zöld tea Európába, s az európai orvoslásban is kezdték alkalmazni a szervezetre kedvező hatása miatt.
A zöld tea is a Camellia sinensis örökzöld cserjéről származik, épp úgy, mint a fekete, vagy a fehér tea. Ez a növény kisebb fává is megnőhet, de visszametszik bokor méretűre. A jó minőségű zöld tea ellenőrzött teaültetvényekről kerül az üzletekbe. Ezek az ültetvények ipari létesítménytől távol esnek, de a tengerparthoz közel vannak. Az ültetvényeken nem használnak vegyszerezést, kizárólag természetes növényvédő módszerekkel óvják meg a cserjéket. A jó minőségű zöld tea vegyszerektől, nehézfémektől mentes. Szüretelése gépesítés nélkül, kézzel történik, hogy megóvják a levelek épségét. A növény felső rügye alatti levelekből készül a zöld tea. Ezeket a leveleket fonnyasztás után gőzölik, enyhén pörkölik, így a sejtek érintetlenek maradnak. A zöld tea feldolgozása, csomagolása az ültetvények melletti üzemben történik, tehát a zöld tea egyenesen az ültetvényekről kerül a csészénkbe.
A zöld tea alapvetően Kínából és Japánból származik, de India és Sri Lanka területén is jelentős a termesztése. A tea minőségét és aromáját a származási helye, az ültetvény fekvése és éghajlata, az ültetvény talaja és a betakarításának módja határozza meg. A Japán zöld tea íze kissé fűízű, a Kínai zöld tea füstös, kesernyés ízű, míg az Indiai zöld tea gyümölcsösen friss aromájú.



A zöld tea hatóanyagai, hatásai ...


A zöld tea remek immunerősítő. A zöld tea polifenol tartalmának köszönhetően vírus- és baktériumölő tulajdonságú, ezért ellenállóbbá teszi a szervezetet. C-vitamin tartalma is hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.

A zöld tea rákmegelőző hatása már régen ismert. Ez a zöld tea antioxidáns tartalmának köszönhető. Ezek közömbösítik a káros szabad gyököket. A polifenolok pedig a daganatképződést illetve daganatfejlődést, valamint az áttétek kialakulására vannak jó hatással.

A zöld tea kedvezően hat a szív- és érrendszeri betegségekre, mivel elősegíti a koleszterinszint csökkenését. A polifenolok hatására javul a vérkeringés is, és kisebb lesz az esélye a vérrögök kialakulásának.

A zöld tea méregteleníti a szervezetet. Napi 2 liter tea elfogyasztása szinte kimossa a méreganyagokat, de a zöld tea méregtelenítő hatását fokozzák a benne található vitaminok: C-vitamin, B2, D és K vitamin, illetve a karotinoidok, és kis mennyiségben a magnézium és szelén.

A zöld tea nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, mely az egészséges izomműködést támogatja. De a zöld tea káliumtartalma miatt a veseelégtelenségben szenvedőknek nem ajánlott a fogyasztása.

A fogszuvasodás ellen is véd a zöld tea. A benne lévő katechin jelentősen gátolja a szájban lévő baktériumok cukorátalakító tevékenységét. A zöld tea fluor tartalma pedig erősíti a fogakat. A zöld tea fogyasztása nem ajánlatos cukorral, mert akkor teljesen elvész a fogszuvasodást gátló hatása.

A zöld tea koffeint is tartalmaz. Míg a kávé koffeintartalma a gyomorban szívódik fel, így lökésszerűen hat a szervezetre, de hatása rövid ideig tart. A zöld tea koffeintartalma a belekből szívódik fel, így élénkítő hatása később jelentkezik, viszont tovább tart.

A zöld tea remek zsíroldó hatású. Naponta háromszor egy csésze zöld tea elfogyasztása az étkezések után, s havonta egy-két kilóval csökken az ember súlya. A zöld tea a gyomorba került zsíros ételek lebontásában játszik nagy szerepet, segíti az emésztést.

A zöld tea csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét, és jót tesz a migrén ellen.

Komoly klinikai kutatások bizonyítják, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása segít az Alzheimer-kórral járó hanyatlás lassításában, megállításában.

A zöld tea fogyasztásáról: a zöld tea nagyon sokat veszít a hatóanyagaiból, ha forrásban lévő vízbe tesszük bele, így ajánlatos 60 és 80 fok közötti hőmérsékletű vízben áztatni. Áztatási ideje másfél perctől öt percig terjedhet, majd szépen lassan kortyolgassuk. A zöld tea jellemzője, hogy többször is ki szabad áztatni. Általában kétszer, de van olyan zöld tea, amit 4-5 alkalommal is fel lehet használni. Többszöri felhasználáskor növeljük az áztatási időt.
A zöld tea rendkívül alkalmas a napi folyadékmennyiség bevitelére télen és nyáron egyaránt.


A lap tetejére