Az Ázsia, Afrika és Dél-Amerika trópusi, szubtrópusi éghajlatú dombvidékein termő teacserje leveleiből készült italt több ezer éve fogyasztják, ez idő alatt a tealevelek feldolgozásának több módja kristályosodott ki, melyek eredménye a ma is ismert számtalan zöld, fekete vagy éppen fehér  teafajta.



Hogyan lesz a cserjéből ital?


Európában a fekete tea érte el a legnagyobb népszerűséget, melynek feldolgozása négy szakaszból áll. Az első lépés a fonnyasztás, amihez a leveleket levegős helyen vékonyan szétterítik és száradni hagyják. Ennek révén csökken a levelek víztartalma, ami megkönnyíti a második lépést, a sodrást. A sodrás során a sejtek fala felszakad, enzimek szabadulnak fel, és megindulhat a következő folyamat, a fermentáció.

A fermentáláshoz a leveleket újra szétterítik és hagyják „levegőzni”, így a tealevélben olyan oxidációs folyamatok mennek végbe, melyek hatására a levél színe sötétebbé válik, aromaanyagok keletkeznek, a csersavak oxidálódnak, és kialakul a fekete tea markáns íze. A folyamatot magasabb hőmérsékleten történő szárítás fejezi be. A fermentálás az egyes teafélék íze, színe és hatóanyag-tartalma közötti különbséget meghatározó tényezők egyike, ami a zöld teák esetében egyáltalán nem megy végbe, más típusoknál, pl. az oolong esetében pedig rövidebb ideig tart.


Egyszerre frissít és relaxál







A fekete tea nem egyszerűen csak finom ital, de testi-szellemi jólétünket is pozitívan befolyásolja, ami a benne található számtalan vegyületnek köszönhető. Ezek egyike a tea esetében teinnek nevezett, a kávéban is megtalálható koffein, ami talán az egyik legismertebb olyan anyag, melyet nap mint nap igénybe veszünk ahhoz, hogy fokozzuk szellemi teljesítőképességünket.



A kávéhoz képest a fekete tea kevesebb koffeint tartalmaz, ami más formában, nagyobbrészt csersavhoz kötve van benne jelen, ezért a tea hatása eltérő a kávétól. A kávé koffeinje már a gyomorban felszabadul, ezért szinte azonnal felpörgeti fogyasztóját, a teában lévő viszont később, a bélrendszerben szívódik fel, ezért élénkítő hatása is lassabban bontakozik ki, de tovább is tart.

A koffein számos tudományos kutatás célpontja, melyek eredményei sokszor egymásnak ellentmondóak: hol az anyag káros, hol előnyös tulajdonságai kerülnek fókuszba. A tearajongók azonban megnyugodhatnak, a konszenzus ugyanis az, hogy a mérsékelt koffeinbevitel (napi max. 300mg) a szervezetre nem hat ártalmasan, viszont jótékonyan befolyásolja a hangulatot és a mentális teljesítményt. A fekete teára is igaz tehát az élvezeti cikkek legtöbbjére igaz aranyszabály, hogy fogyasztását ne vigyük túlzásba, de 5-8 csészényit nyugodt szívvel megihatunk egy nap.

A tea szellemre gyakorolt pozitív hatása a teanin nevű aminosavnak is köszönhető, melynek mennyisége a száraz tealevél 1-2%-át teszi ki. A teanin hatására az agyban EEG-vel is kimutatható gyenge elektromos impulzusok keltette alfa-hullámok jönnek létre. Az alfa-hullámok jellemzően nyugodt, ellazult ébrenléti állapotban jellemzőek agyi aktivitásunkra, ilyenek dominálnak például jógázás és meditáció közben is, és a szelektív figyelem egyik fő összetevőjeként lehetővé teszik, hogy egy megerőltetőbb feladat végzése közben kizárhassuk a lényegtelen információkat.

A tea fogyasztása tehát javítja hangulatunkat, relaxálttá tesz, ugyanakkor serkenti az elménket: segíti abban, hogy könnyebben koncentráljunk és egyszerre több információt dolgozzunk fel – mindezt úgy, hogy szervezetünket nem terheli meg, sőt, még hasznára is van. Kutatások szerint a rendszeres (napi 5-6 csészényi) teafogyasztás a gamma-delta T sejtek stimulálása révén erősíti az immunrendszert; a benne található antioxidáns hatású polifenolok pedig segítenek a sejteket károsító szabad gyökök megkötésében, így általánosságban járulnak hozzá egészségünkhöz.


Jobb, mint a kávé

Közismert, hogy a kávéhoz hasonlóan a tealevélben, így a belőle készült italban is megtalálható a koffein, bár kisebb mennyiségben tartalmazza, és általában tein névvel illetik. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ha mindkét italban jelen van a koffein, hogyan lehetséges, hogy fogyasztásuk után mégis eltérő hatást tapasztalunk. Erre a legújabb, a fekete tea hatását vizsgáló kutatások adnak választ.

A teában lévő tein mellett a tea másik természetes hatóanyaga, a teanin segít a szellemi felfrissülésben és fokozza a kellemes közérzetet. A teaninnak köszönhetően ugyanakkor relaxált, de mégis éber állapotba kerülhetünk: kitisztulnak a gondolatok és fokozódik a koncentráció, mindez káros hatás nélkül. A teanin a teinnel kombinálva úgy gyakorol kedvező hatást a szellemi teljesítőképességre, hogy közben szervezetünk nyugalmi állapotát sem borítja fel.

A teanin hatása már 2-3 csésze fekete tea elfogyasztását követően tapasztalható. A fekete teát az esti órákban is nyugodtan fogyaszthatjuk, mert más koffeintartalmú italokkal szemben nem zavarja meg az elalvást, a nyugodt pihenést.

Összességében elmondhatjuk, hogy az egészséges életmódnak a rendszeres teázás is részét képezheti, így a napi minimálisan ajánlott 2 liter folyadékbevitelnél jótékony hatásai révén a teára is számíthatunk.

A tea minden napszakban ideális ital: reggel felébreszti az elmét és a testet, napközben segíti a koncentrációt, este pedig ellazít. Az már csak ráadás, hogy aromája és illata elvarázsolja az érzékeket és feltölti a lelket.


A lap tetejére

A fekete tea
Forrás: www.vital.hu